WERKWIJZE - Hoe start je hier?
1. Aanmelding
Je kan jouw kind aanmelden na doorverwijzing (school, zorgcoördinator, CLB, arts, …) of op eigen initiatief.
Aanmeldingen gebeuren enkel via de aanmeldingsformulieren op deze website.
2. Intakegesprek
We plannen een intakegesprek in. Tijdens dit gesprek kan je jouw hulpvraag toelichten en zullen er vragen gesteld worden over de voorgeschiedenis van jouw kind. We proberen zo een duidelijk beeld te vormen van de aard en ernst van de problematiek. Op basis hiervan plannen we al dan niet een onderzoek in. Verder kan er nog extra informatie gegeven worden over de tarieven en terugbetaling.
3. Logopedisch onderzoek
Het onderzoek wordt afgenomen op de praktijk. De duur van het onderzoek is afhankelijk van de hulpvraag. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt een individueel behandelplan en advies opgesteld.
4. Aanvraag terugbetaling
Aan de hand van het logopedisch verslag schrijft de geneesheer-specialist (een NKO-arts, pediater, neuroloog of psychiater) een voorschrift voor de logopedische behandeling.
OPGELET:
- Indien het een taalstoornis betreft, moet een NKO-arts tevens een audiogram (gehoortest) afnemen en moet er ook een IQ-onderzoek afgenomen worden waarbij het resultaat > 85 dient te zijn.
- Indien het een behandeling betreft in het kader van een orthodontische behandeling, kan een orthodontist de therapie voorschrijven.
Alle documenten (voorschriften, logopedisch verslag, aanvraagformulier, en bij een taalstoornis ook het IQ-onderzoek en audiogram) dienen aan de logopediste te worden terugbezorgd. Deze worden vervolgens naar jouw mutualiteit verstuurd. Enige tijd later ontvang je het besluit van de adviserend-geneesheer van jouw mutualiteit. Indien dit positief is zal je terugbetaling krijgen via getuigschriften die je elke maand na betaling zal ontvangen. Indien de adviserend-geneesheer niet akkoord gaat met terugbetaling kan je meestal toch nog een terugbetaling verkrijgen via jouw aanvullende verzekering. Het aantal terugbetaalde beurten en de tarieven in de aanvullende verzekering kunnen variëren van mutualiteit tot mutualiteit.
5. Therapie
De therapie vindt altijd plaats op de praktijk. Er worden vaste wekelijkse afspraken ingepland voor jouw kind.